Written By LUKMAN GANU on Ahad, 6 Mac 2016 | 9:59 PTGWalaupun nampak agak aneh namun rupa bentuknya itu ada tujuannya tersendiri. Kemalangan jalanraya yang sering menghiasi dada akhbar saban hari nampaknya menunjukkan  peningkatan dari hari ke hari. Pelbagai cara dicadangkan oleh pelbagai pihak bagi mengurangkan statistik kemalangan ini, namun nampaknya masih tiada penyelesaian yang khusus.
 
Masalah ini membuatkan seorang artikek Uruguay, Rafael Vinoly mencadangkan rekabentuk khas jambatan berbentuk bulatan, bertujuan mengurangkan kadar kemalangan jalanraya.
 
Jambatan yang direka khas ini mempunyai jejari bulatan seluas 51.5 meter dan mempunyai dua laluan utama, menghubungkan dua negara iaitu Maldonado dan Rocha.
 

Menakjubkan, daripada akhir tahun 2014 jambatan ini dibina dan sehingga ke hari ini, masih tiada kemalangan direkodkan di jalan raya ini.

G+

Anda baru saja membaca artikel tentang Jambatan jalan direka khas untuk mengurangkan kemalangan. Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Masukkan email anda dibawah ini untuk berlangganan secara percuma dengan email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel terbaru dari LUKMAN GANU
feedburner

0 ulasan:

Catat Ulasan

aik.. baca je ke.. komen la sikit.hehe

LUKMAN GANU © 2014.
Blog Lukman Ganu memaparkan info-info menarik, berita-berita, ilmu pengetahuan, tutorial dan banyak lagi. Powered By Blogger